Genomineerden
De jury heeft acht genomineerden geselecteerd uit alle inzendingen. Hieruit zijn drie finalisten gekozen. Hieronder zie je alle innovaties van de genomineerden. En de drie videopitches van de finalisten.
Welgro (winnaar)
Vanuit een aantal grote voederfabrikanten bestond de wens om foutlossingen te voorkomen. Welgro en haar stakeholders vroegen zich af hoe ze foute beladingen van silo’s konden voorkomen en tegelijkertijd meer efficiëntie konden bereiken in het losproces. Samen met de huisvervoerders van één voederfabrikant zijn de eerste initiatieven ontstaan voor wat uiteindelijk de Smartbulk is geworden: het lossen van bulkwagens met digitale aansturing. In de prototypefase is veel getest bij klanten, om zo de functionaliteit te optimaliseren. Voordelen van het samenwerken met de verschillende klanten zijn dat het product naadloos aansluit op de behoefte van de klant en dat we een intensievere band hebben verkregen met onze eindgebruikers. Hierdoor zijn we in staat om in de toekomst meer producten te ontwikkelen die goed aansluiten bij de klantbehoefte. Op dit moment zijn er ongeveer 50 systemen afgeleverd bij verschillende klanten in meerdere landen. De resultaten? Brandstofbesparing door sneller en efficiënter lossen, tijdwinst door kortere lostijden, kostenbesparing door minder foutlossingen, vermindering van de CO2-uitstoot door efficiënter lossen en minder foutlossingen (rework), gesloten voedselketen en minder afhankelijkheid van ervaren chauffeurs.
TZA (finalist)
TZA is een uniek platform waar ervaringen, praktijkgericht onderzoek en onderwijs samenkomen in een netwerkorganisatie. De TZA biedt een laagdrempelige omgeving waar zorgprofessionals, zorgbehoevenden en hun sociale omgeving, technologische oplossingen kunnen ontdekken en uitproberen om de zorg toekomstbestendig te maken. De TZA Achterhoek is een coöperatieve vereniging die zich richt op bewustwording, acceptatie, adoptie en opschaling van bewezen technologie in de regio. Door samen te werken met kenniskringen en denktanks wil de TZA kennisoverdracht en de verbinding in de regio versterken. Van 15 aangesloten organisaties zijn ze inmiddels doorgegroeid naar 30 aangesloten organisaties. Een van de voorbeelden van het praktijkgericht zijn en dingen waarmaken, bewijst het project van de Tech InfoBike. Het is een echte fiets die duurzaam gebouwd is en gebruikt kan worden in de regio. Ontstaan vanuit de behoefte van de aangesloten organisaties om technologie toegankelijk en dichtbij te brengen. Zo kunnen zorgprofessionals laagdrempelig nieuwe zorg technologieën ontdekken en uitproberen. Een mooie manier om veel mensen op een interactieve manier met zorgtechnologie kennis te laten maken!
Mach-C (finalist)
Nederlandse bedrijven staan wereldwijd bekend om hun innovatieve automatiseringsoplossingen voor broederijen. Onze broedprocessen behoren tot de meest efficiënte en diervriendelijkste ter wereld. Maar een grote uitdaging blijft: het nauwkeurig tellen van kuikens op een nog diervriendelijker manier, een proces waarbij nu de kuikens nog, een voor een, van de ene in een andere bak geteld worden. Een afwijking van maximaal 2 kuikens per 1000 vraagt om nieuwe oplossingen.
Samen met een tech-partner, gevestigd op de Tech-Campus Eindhoven, die geavanceerde AI- en vision-technologieën ontwikkelt (o.a. voor vroegtijdige detectie van kankercellen in samenwerking met academische ziekenhuizen), werken we aan de oplossing. Streven is om de kuikens onaangeroerd te tellen in de bak waarin ze geboren zijn. Bij Mach-C kregen wij daarnaast de vraag hoe wij de volgende fase in efficiënt uitbroeden van eieren kunnen meten op basis van het aantal uitgekomen eieren en kuikenkwaliteit. We bevinden ons momenteel in de spannende prototypefase, en de resultaten zijn veelbelovend. Dankzij het gebruik van automatische segmentatie – waarbij we kuikens op foto's en video's segmenteren en de waarschijnlijkheid bepalen of het een kuiken is – komen we al zeer dicht bij de juiste aantallen. We gebruiken diverse pre-trained AI-modellen die ons helpen het beste resultaat te bereiken.
Nobox
Jaarlijks worden miljarden single-use verpakkingen geproduceerd en na één keer gebruiken weggegooid. Denk aan de bergen karton en plastic die telkens opnieuw geproduceerd moeten worden, met grote gevolgen voor het milieu. Nobox biedt een duurzame oplossing die verder kijkt dan recycling: onze verpakkingen zijn meer dan 100 keer herbruikbaar en daarna weer volledig terug te brengen naar een basis grondstof. Tijdens een CKP-traject hebben we de hele reis van onze verpakking doorgelicht, van productie en opslag tot retourneren en hergebruik. Deze pilot bevestigde de kracht en het potentieel van Nobox in de praktijk. De voordelen reiken verder dan milieu-impact alleen. Onze verpakkingen worden gemaakt van afgedankt vrachtwagenzeil en kunnen weer volledig gerecycled worden. Daarnaast creëren we met de productie van deze verpakkingen werk voor vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De komende drie jaar willen we 75.000 - 100.000 nobox-en in circulatie brengen. Met deze inzet redden we minimaal 30.000 kilo vrachtwagenzeil van vernietiging, besparen we 230.000 kg CO2, 2,5 miljoen liter water en 230.000 kg karton. Met Nobox maken we de overstap van eenmalig gebruik naar circulair verpakkingsgebruik – voor een schonere toekomst.
Biobased Vergaderpaviljoen
Het Biobased Paviljoen is gebouwd met bijna 100% biobased materialen, allemaal geteeld door lokale boeren. Dit maakt het uniek, aangezien veel andere biobased projecten slechts 30% biobased zijn. Door gebruik te maken van gewassen zoals hennep en miscanthus, draagt het bij aan een duurzamer agrarisch bedrijfsmodel en een betere bodemkwaliteit. Het paviljoen is gerealiseerd op Agro Innovatiecentrum De Marke. Bezoekers kunnen hier zien welke biobased materialen al toepasbaar zijn in de bouw en welke innovaties nog in ontwikkeling zijn. Daarnaast fungeert het paviljoen als vergader- en kennisdelingsruimte en is het inmiddels een herkenbaar icoon voor de biobased bouwsector in de Achterhoek. Dankzij de betrokkenheid van partijen uit de regio is de potentie van biobased bouwen niet alleen bewezen, maar wordt het ook gestimuleerd om verder op te schalen en zo een bijdrage te leveren aan zowel verduurzaming als werkgelegenheid in de regio
Cold Chain Control
Voor sommige producten is het van levensbelang een bepaalde temperatuur te waarborgen tijdens transport, denk met name aan gepersonaliseerde geneeskunde, vaccins en speciale voedingselementen. Niet alleen voor de ontvanger, maar ook om verspilling te voorkomen. Al een aantal jaar werken wij voor hen aan een oplossing. In 2022 zijn wij in contact gekomen met exploitatiemaatschappij F.J. Tomesen BV. Zij hebben het mogelijk gemaakt dat wij konden werken met plaatselijke productiebedrijven aan het begin van de keten. Deze kennis was van groot belang om onze dienstverlening te perfectioneren. Ook hebben wij testcases gedaan bij industriële leiders, zoals Thermo Fisher en Johnson & Johnson. Deze zijn succesvol verlopen. Mede dankzij deze tests en samenwerkingen met financiële partners, kunnen wij met onze innovatie een temperatuurgevoelige zending monitoren van A – Z, dus van producent tot aan patiënt/consument. De gelogde data kan worden geüpload naar de cloud, in overeenstemming met wettelijke regelgeving binnen pharma en food. Tevens zijn wij in staat retouren in kaart te brengen, dus van Z-A. Al met al is deze innovatie een oplossing die geen enkel ander bedrijf momenteel kan aanbieden.
Woongroep community
Binnen 10 jaar is het niet meer vanzelfsprekend dat je met een WLZ-indicatie (wet langdurige zorg) ook de zorg krijgt die nodig is: de handjes aan het bed zijn er dan gewoon niet meer. Overleggen met zorgpartijen en ambtenaren met wethouders die zorg in de portefeuille hebben maken duidelijk dat de huisarts en ook de zorg binnen afzienbare tijd geen vanzelfsprekendheid meer zijn. Dit maakt de noodzaak van het noaberschap in de regio duidelijk. Zo is het idee ontstaan, en nu ook in uitvoering, om op geschikte plekken deze woonzorg nieuwe stijl locatie te ontwikkelen en te bouwen. Door nu gericht ca. 50 wooneenheden te bouwen op een voormalig boerenerf (50% mensen een zorgvraag WLZ en 50% zonder zorg met de verplichting voor het geven van de hulp waar mogelijk), ontstaat een woonzorg initiatief nieuwe stijl. Een opzet met voorzieningen van gezamenlijke ruimte, samen eten (kan), ontmoeten, gezamenlijke groentetuin, dierweiden en elkaar helpen waar dit mogelijk is.
Ook er voor elkaar zijn en samen dingen ondernemen zijn een belangrijk aspect. Door nu geclusterde woonvormen net buiten de dorpen te creëren, kunnen Noabers 70% van de zorgtaken overnemen. Professionele zorg wordt dan alleen voor acute gevallen ingezet, wat de zorg op lange termijn waarborgt. Dit versterkt de community en geeft Noabers trots. Een ballotagecommissie, bestaande uit een coach vanuit de zorg, afgevaardigden van de gemeente, ontwikkelaars en bewoners, zorgt voor een passende samenstelling van de community. De coach begeleidt de bewoners en coördineert wederzijdse ondersteuning.
Tomba
Een groot probleem in de uitvaartbranche is dat de meeste uitvaartkisten van spaanplaat worden gemaakt. Spaanplaat is milieubelastend door het gebruik van lijmen met formaldehyde en bevat vaak kunststof- en metaalresten. Het idee voor LinaLite is ontstaan omdat er geen duurzame en betaalbare alternatieven zijn in het lagere prijssegment. De duurzame kisten die wel verkrijgbaar waren, vielen binnen een hoger prijssegment en weken te sterk af van de standaard die men gewend is. Hierdoor worden deze niet massaal geadopteerd door de markt. Waardoor er naar mijn mening geen mogelijkheid is om op grote schaal impact te maken zonder voldoende volume en bijbehorende schaalvoordelen.
Onze uitvaartkisten onderscheiden zich door een innovatief productieproces dat het mogelijk maakt om tot 50% minder hout en 90% minder lijm te gebruiken dan traditionele kisten. Ons productieproces minimaliseert materiaalverspilling, wat betekent dat er voor één kist de helft minder bomen gekapt hoeven te worden. Daarnaast produceren wij met één vracht hout dubbel zoveel kisten waardoor veel logistieke bewegingen worden geëlimineerd. Door de 50% besparing op massiefhout wegen onze kisten slechts 17-20 kilo, vergeleken met spaanplaatkisten die 40 tot 50 kilo wegen.
De innovatie achter LinaLite® is het resultaat van intensieve samenwerking met diverse partners. Tomba werkt onder andere samen met lokale producenten zoals het Hollandse Wol Collectief, dat gerecyclede wol gebruikt als milieuvriendelijk alternatief voor geïmporteerd katoen in de kistenbekleding. We werken ook nauw samen met een houtdrogerij in Gendringen, waar het hout duurzaam wordt gedroogd. Daarnaast onderhouden we nauwe banden met diverse praktijkscholen.